לא לטעות בחיסכון: הבדיקה שחייבים לבצע לביטוח מנהלים

ישראלים רבים מגלים כי שילמו על ביטוח מנהלים הרבה יותר משציפו. דמי ניהול גבוהים ומרכיבי ביטוח מיושנים נוגסים בעד עשרות אחוזים בחיסכון ללא מפרע, והמשמעות לכך יכולה להיות מאות אלפי שקלים שימחקו עד גיל הפרישה. יש לכם ביטוח מנהלים? כעת נספר לכם איך למקסם את החיסכון שלכם.

חברת ביטוח
חברת ביטוח

אורן טל

דמי ניהול בביטוח המנהלים

דמי ניהול הם הפרמטר שמחלחל הכי עמוק בחיסכון פנסיוני. האחד שרבים מאיתנו שוכחים (או לא מודעים) לכוחו הרב.

דמי ניהול משולמים גם על המוצר הפנסיוני וגם על ההפקדות לחיסכון. ישנם ביטוחי מנהלים שם דמי הניהול הם מטפסים עד לכדי  13% מההפקדות לצד 1.5% מהחיסכון, לעומת המוצרים כיום בהם דמי הניהול עומדים על 2% מההפקדות  ו-0.2% מהחיסכון בממוצע. מדובר בהפרש קריטי של דמי ניהול שמשמעותו חור גדול בקופת החיסכון הפנסיוני.

מרכיבי ביטוח ישנים ויקרים

מטבע הדברים, וכשמו כן הוא, חיסכון בביטוח מנהלים כולל בתוכו גם מרכיבי ביטוח. בחלק מן המקרים הרכיב הביטוחי יהיה ביטוח לאובדן כושר עבודה וביטוח חיים (ריסק), ובחלק מן המקרים יצטרפו אליהם גם ביטוח מחלות קשות. מדובר בביטוחים ישנים ויקרים שלא נכנסו תחת כנפי הרפורמות בביטוחים.

האם כבר ביצעתם בדיקה מעמיקה של ביטוח המנהלים שלכם? אם עדיין לא, אז הדברים שתקראו כאן יכולים להציל את החיסכון הפנסיוני שלכם.

מקדם המרה טוב ?

בביטוחי מנהלים שנרכשו החל מיוני 2001 מקדם ההמרה אינו אטרקטיבי בהכרח, ולכן אנו עשויים לראות מקדמים טובים יותר בקרנות הפנסיה השונות. המשמעות לכך? פחות קצבה חודשית לחוסכים.

המחלץ: בעל רישיון פנסיוני  

דיברנו עם עדן מימון, בעל רישיון פנסיוני ומנהל הפורום לביטוח חיים גמל ופנסיה באתר תפוז וקיבלנו תמונה ברורה יותר: "ביטוחי מנהלים מהדור הישן אופיינו בפרמטרים שלא עושים חסד עם החוסכים" הסביר לנו עדן, "ישנם ביטוחים נורא יקרים – ביטוחי חיים, ביטוחי מחלות קשות – אוסף של מרכיבי ביטוח ישנים בתנאים גרועים, כאלו שנולדו לפני הרפורמה בביטוחי החיים ובביטוחי הבריאות. וכמובן, לצידם נמצאים גם דמי ניהול גבוהים באופן קיצוני".

ביצעו השבוע את הבדיקה
0
נחסכו מתחילת החודש
0

ומה איתך? לבדיקה יש לבחור את גילך:

"בדיעבד, טעיתי בגדול"

טימור, בן 36 מתל אביב,  סיפר לנו על הגילויים המפתיעים שלו לאחר בדיקה מעמיקה של ביטוח המנהלים: "בדרך כלל אני לא ניגש לזה כי קבעתי בזמנו את גובה ההפרשות מהשכר שלי ומהמעסיק,  הבנתי שסכום מקדם ההמרה של הקצבה לא ישתנה, התמקחתי קצת על הדמי ניהול והצלחתי לקצץ מעט מהאחוז הגבוה. אז חשבתי שאפשר להיות בראש שקט". טימור עובד בתור Full Stock Developer בחברת היי-טק מוכרת, כבר למעלה מ-10 שנים שהוא מפקיד כספים לחיסכון בביטוח מנהלים, וכעת, הוא מבין עד כמה הוא באמת יכול היה לחסוך. 

"בדיעבד, אפשר לומר שטעיתי בגדול" אומר לנו טימור, "לא באמת לקחתי בחשבון את אוסף המשתנים בביטוח מנהלים ישן : מרכיבי ביטוח ישנים שאני לא צריך, במחירים הזויים לעומת המחירים המוצעים היום. כן, אפשר להגיד שנכנעתי לאדישות. כעסתי, הרגשתי שזרקתי עשרות אלפי שקלים לפח. קיבלתי פה שיעור יקר".

"אך זה לא מסתכם רק בכך" מוסיף עדן, "כי כשאחוזי הניכוי גבוהים אז יוצא שהכספים של החוסכים חשופים לסכנת 'הריבית דריבית' –  וגם היא נוגסת בחלק גדול מהחיסכון" (ריבית דריבית לוקחת גם מהקרן וגם מהריבית התקופתית המצטברת).

חברת ביטוח

בדיקה קטנה יכולה להציל כספכם  

עדן מימון מסכם לנו את הדברים הבאים: "עלינו ללמוד להשקיע בעצמנו וללמד את הכסף שלנו לעבוד בזמן שאנחנו ישנים או מבלים, או שמא אנחנו נאלץ לעבוד גם עד גיל 80. כי עבדים מודרניים אינם נמצאים בשלשלאות – הם נמצאים בחובות".

"לכן, מי שמחזיק בביטוח מנהלים מוכרח לבצע בדיקה יסודית של החיסכון הפנסיוני שלו – החל מהתשואות אותן הרוויח, דרך דמי הניהול אותם הוא משלם, ועד ניכוי האחוזים על ההפקדות השוטפות לחיסכון ועל הביטוח עצמו. ומומלץ לעשות זאת כמה שיותר מהר וכמה שיותר שנים אחורה".

קרדיט:
* גלובס, themarker, כלכליסט